Kosten van een hypotheek oversluiten

Een Hypotheek oversluiten kan je vele voordelen opleveren. Toch zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Het is verstandig om bij verschillende financiƫle instanties te informeren om zo vergelijkingsmateriaal te krijgen. Door te vergelijken kun je de beste hypotheek uitkiezen.

Waarom je Hypotheek oversluiten?
Er zijn diverse redenen te bedenken waarom je een hypotheek zou oversluiten, maar de meest voorkomende zijn
1. Verbouwing en/of verhuizing
2. Te hoge rente percentage en/of maandbedrag
3. Aflossingsvrije hypotheek

Waar moet je rekening mee houden als je je hypotheek gaat oversluiten.
Bij het oversluiten van je hypotheek wordt er een boete aangerekend van meestal drie maanden over je oude hypotheek. De boete word je aangerekend door de oude hypotheekverstrekker. Het is belangrijk om de hypotheek akte nog eens goed door te nemen. Daarin staat vermeld hoe de boete wordt berekend.

Bij het oversluiten van je hypotheek moet je niet alleen kijken naar het maandbedrag, maar ook naar het rentepercentage op lange termijn. Er zijn diverse hypotheek vormen waarbij je kan kiezen tussen een vaste rentevoet of een variabele rentevoet. De hypotheken met een variabele rentevoet zijn meestal wat lager in percentage, maar deze rentevoet staat niet vast en wisselt dus jaarlijks, driejaarlijks of vijfjaarlijks. Een vaste rentevoet kan interessant zijn als de rente laag staat. Maar weet wel dat je met een vaste rentevoet nooit de laagste rente hebt die er op dat moment op de hypotheken markt te vinden is. Dat is een keuze die je zelf moet maken.

Welke kosten komen er kijken bij het oversluiten van de hypotheek.
Ga je je hypotheek oversluiten, dan komen daar onderstaande kosten bij kijken.

1. Boete oude hypotheek verstrekker.
Hier moet je rekenen op 3 maanden oude hypotheek.

2. Afsluiten nieuwe hypotheek.
Hier moet je rekenen op gemiddeld twee procent van de nieuwe hypotheek.

3. Notariskosten voor het opmaken van de akte van de nieuwe hypotheek en het schrappen van de oude hypotheek.
Iedere notaris is vrij in het bepalen van de notariskosten, maar afhankelijk van de hoogte van je hypotheek kan dit tussen de duizend en tweeduizend euro zijn. Deze kosten kun je op laten nemen in je nieuwe hypotheek zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

4. Taxatiekosten.
De taxatiekosten zijn afhankelijk van de grootte van de met de hypotheek belastte woning en is ook afhankelijk van de taxateur. Hier kun je rekenen op een bedrag tussen de honderd en driehonderd euro.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.