Zorgverzekering

Elke inwoner in Nederland is verplicht een basis zorgverzekering af te sluiten. U kunt zich daarnaast aanvullend verzekeren voor onder andere fysiotherapie of tandheelkunde. Er zijn in Nederland veel aanbieders voor zorgverzekeringen, gebruik dus een vergelijkingswebsite om een goed beeld te krijgen van de diverse voorwaarden en premie bedragen.

Basisverzekering

De basisverzekering van de zorgverzekering dekt de standaardkosten. Hierbij kunt u denken aan de kosten die komen kijken bij het bezoeken van de huisarts, apotheek of het ziekenhuis. De basisverzekering is verplicht voor de volgende doelgroepen Nederlandse inwoners, maar ook voor iedereen die in Nederland werkt en hier loonbelasting afdraagt. Tevens is het een verplichting voor Nederlandse inwoners die ook in het buitenland een zorgverzekering hebben, zij zijn dan ook in beide landen verzekerd. Echter zijn er wel 2 doelgroepen die een uitzondering krijgen op de verplichting en dat zijn militairen in dienst en degene die geen zorgverzekering willen afsluiten vanwege geloofsovertuigingen.

Aanvullende verzekeringen

Met de aanvullende verzekeringen is het mogelijk uzelf uitgebreider te verzekeren voor medische zorg. De aanvullende verzekeringen zijn niet verplicht. Bij aanvullende verzekeringen kunt u denken aan extra dekking op onder andere de volgende zaken:

  • – Alternatieve geneeswijzen
  • – Fysiotherapie
  • – Anticonceptie
  • – Brillen en contactlenzen
  • – Hulp in buitenland
  • – Geneesmiddelen
  • – Zwangerschap en bevalling
  • – Psychologische hulp
  • – Tandheelkunde

Deze soorten zorg zijn doorgaans bij de zorgverzekeraars in pakketten opgedeeld. De mate waarin vergoeding plaatsvind is dan ook afhankelijk van het gekozen pakket. Voor een vergoeding van de aanschaf van contactlenzen of brillen hebben de meeste opticiens afspraken gemaakt met bepaalde zorgverzekeraars. Daarnaast zijn de kosten voor de tandarts bij de meeste verzekeraars nog weer in aparte pakketten onderverdeeld. Bij zowel de aanvullende verzekeringen als bij de tandartsverzekering kent de verzekeraar geen acceptatieplicht, zij zijn vrij om te bepalen of zij u willen accepteren. Bij de basisverzekering is dit niet het geval en dient de verzekeraar u te accepteren.